How to write a creative briefing

Op het gebied van video is veel mogelijk. Wij zitten altijd wel vol ideeën, maar het is voor ons belangrijk om te weten hoe jij de video voor je ziet.

Hoe beter je weet te verwoorden wat je wil en wat je wensen zijn, des te beter sluit het eindproduct aan op wat je in gedachten hebt. Het geeft ons inzicht in waar je heen wil, zodat wij met je mee kunnen denken in het beste resultaat voor jou.

Wij weten als geen ander wat wij nodig hebben om voor jou de beste productie te maken, daarom hebben we op een rij gezet hoe jij ons dat ons in 10 stappen het beste kunt laten weten.

1. Achtergrondinformatie

Beschrijf kort en algemeen de opdracht die je ons wil geven en geef eventueel een korte toelichting over het bedrijf. Deze ‘inleiding’ geeft ons wat context aan de inhoud die volgt.

2. DOELSTELLING

Wat is de reden dat je een video wil? Wat wil je bereiken met de video? Het is voor ons belangrijk om te weten waarom de video gemaakt wordt, zodat we een passende treatment kunnen ontwikkelen voor de video. Je kan 5 hoofddoelen doelen onderscheiden:

  • Presenteren (launch van een product/concept of presentatie kwartaalcijfers)
  • Informeren (een dag van een werknemer, kookvideo’s)
  • Instrueren (instructievideo’s, een (nieuwe) werkwijze of methode uitleggen)
  • Motiveren of enthousiasmeren (event opener, )
  • Overtuigen (salespitch, productverkoop)

In video is emotie een belangrijk element en speelt bij de producties van Superbeing een belangrijke rol. Welke emotie wil je overbrengen aan de kijkers van de video? Moeten ze onder de indruk zijn van je werk of bedrijf? Of wil je dat ze vertrouwen krijgen in een product of merk? Probeer dus ook het ‘emotionele doel’ te beschrijven.

3. Doelgroep

Voor wie is de video bedoeld? Richt je je op de zakelijke markt of op consumenten? Of is dit een interne of externe doelgroep? Welke taal spreekt je doelgroep (Nederlands, Engels, Frans)? Hoe meer je ons kunt vertellen over wie de video te zien krijgt, des te beter we het verhaal en de stijl kunnen aansluiten op de mensen die jij wil bereiken.

4. Kanalen

Waar wordt de video straks getoond? Wordt deze online ingezet of op een (internationaal) evenement? En is er audio beschikbaar op (alle) kanalen waar de video zichtbaar is? Op basis van deze informatie kunnen we zoeken naar muziek en bepalen of een gesproken verhaal (voice over of met een acteur) geschikt is voor jouw videoproductie.

Het is vaak mogelijk om, na oplevering van een productie, social media versies te maken. Als je nu al dat social media versies (bijvoorbeeld in 1:1 of 9:16) een optie zou kunnen zijn, dan horen we het graag in de briefing al, dan kunnen we daar rekening mee houden in het productieproces.

Nice to know

Het is vaak mogelijk om van de productie speciale social media versies te maken, die aansluiten op de algoritme van de gewenste kanalen.

5. Strategie

De video’s die we bij Superbeing maken zijn bijna altijd onderdeel van een strategie of campagne: de productie draagt bij aan een hoger organisatie doel. Bij Superbeing geloven we dat video’s succesvoller zijn als ze aansluiten op de (bedrijfs)strategie. 

Als je bijvoorbeeld bezig met met een imagoverandering, dan is het goed dat de video daarop aansluit en het ondersteunt. Wat is de huidige én de gewenste situatie/positionering? En hoe maken jullie het verschil?

6. Kernboodschap (belofte)

Je video wordt echt sterk, als je een krachtige, concrete belofte durft te doen aan je doelgroep. “Steun ons, en de waarheid komt boven in de journalistiek” (Follow the Money). “Koop deze televisie en je kijkervaring wordt optimaal” (Philips XX). “Deze nieuwe hiring werkwijze zorgt voor minder verloop in ons bedrijf” (ING, internal video).

Denk na het vaststellen van de kernboodschap na over wat je Call to Action is: Wat wil je dat mensen gaan doen na het kijken van de video? Laat ons weten welke informatie je wil delen in je endcard.

7. Bewijs (reason to believe)

Wat zijn de argumenten voor je belofte? Hoe ga je waarmaken wat je de kijker wil laten geloven? Welke onderdelen wil je terugzien in de video die bouwen aan het vertrouwen dat je boodschap waarheid is. Hoe wil je dat laten zien?

8. Stijl & tone of voice

Welke stijl past bij je bedrijf of doelgroep? Wil je een op maat gemaakte animatie, moet er een draaidag georganiseerd worden op locatie of wil je een combinatie van geschoten beeld en animatie. Er is veel mogelijk, we horen graag van je wat jij in je hoofd hebt.

9. Referenties

Misschien heb je al een video gezien die lijkt op wat je wil hebben. Of die een bepaald gevoel of emotie heeft die je aanspreekt. Je hoeft niet alles voor te kauwen voor de creatieven, maar een referentie kan helpen om jou beter te begrijpen.

Als je (nog) niets hebt gevonden, kan je natuurlijk ook in ons portfolio kijken of er producties of video’s zijn die je aanspreken.

10. Randvoorwaarden

Tot slot nog een aantal praktische punten die ons kaders geven waarbinnen we een offerte en plan voor je kunnen maken:

  1. Heb je al een budget?
  2. Is er een deadline bekend?
  3. Moet de video een bepaalde minimale of maximale lengte hebben?
  4. Hoe wil je de video’s aangeleverd hebben? Standaard ontwerpen en produceren we op een resolutie van 1920×1080 pixels (HD) op 25 beelden per seconde (PAL).
  5. Wil je dat we de video’s ook voor je ondertitelen?

Hoe verder?

Als je je briefing naar ons opstuurt, dan sturen wij een reactie met een debrief en pitchen we onze ideeën voor jouw volgende video. Je krijgt daarbij een prijsopgave en een voorlopige productie- en aanleverplanning. 

Benieuwd wat wij gaan doen als we de opdracht krijgen? Lees hier verder over ons animatie productieproces!

We’re looking forward to work with you!

Random Facts

Although our main focus is on creative and motion direction, we take on many different roles in creative teams. Sometimes clients find it hard to find the right jobtitle. Besides director, animator, designer or editor weʼre also called ʻmotion guruʼ, ʻmovie magiciansʼ or ʻanimazingʼ.

Get inspired by some of the work we already did: